Längtan att resa och äta på restaurang

Längtan att resa och äta på restaurang

Oavsett var i världen jag är har jag en flyktig känsla. En känsla av att även om jag är här och nu så är jag inte riktigt här och nu. Jag är fylld av en längtan efter någonstans långt borta. En längtan, ett slags hemlängtan, efter en avlägsen plats som inte är hem.

Jag kände denna starka längtan efter ett år med Corona-pandemi. Jag längtade efter Indiens kaos och ensamhet på platser som såg ensamma ut även på kartan. Lite dramatiskt kanske.

Men längtan är anledningen till att jag impulsivt bestämde mig för att resa till Östafrika för några månader sedan; köpte ett flyg för att dra i regnet i Goa från Zanzibar (på kredit). Tackade ja till en inbjudan att resa längs floden Nila i Kerala och få kontakt med inspirerande hantverkare i gamla lokala traditioner.

Det var inte enkelt att komma iväg, med alla reserestriktioner som poppar upp och försvinner hela tiden. Eftersom jag lämnade Europa i den första delen på resan var jag tvungen att skaffa ett reseintyg via negativt PCR-test, vilket jag gjorde på nätet via Nordic Lab Clinic.

Den längtan fick mig att längta efter en äkta etiopisk beyaynetu när jag gick genom Delhi, och en traditionell jordansk mezze när jag sa adjö till Quito. Jag antar att ju mer du reser, desto mer blir världen din bakgård.

Den längtan fick mig att drömma om att ligga under en beckmörk natthimmel, bara stjärnorna och jag – och jag tog det som en pekpinne att resa tillbaka till Ladakh, tillbaka till nunneklostret där min kärleksaffär med dess skarpa karga berg började. Jag planerade att resa längre den här gången, men tappade all känsla för tid och verklighet, och kände mig kämpad att stanna där jag var.

En längtan som jag är ledig ikväll för att unna mig (trots ännu en irriterande PCR-test och reseintyg), med glädjen av en liten pojke som reser till avlägsna stränder för första gången!

Ikväll åker jag tillbaka till ett av mina favoritländer i Europa, nämligen Tyskland. Den här gången ska jag utforska Hessen-regionen, njuta av en udda gatufestival i Frankfurt, cykla till antika kloster för att prova fint vin, festa på mat på en av världens 10 mest innovativa restauranger.

Efter Tyskland kommer jag att resa till Inverness, Skottland för att utforska den skotska landsbygden för första gången (och jaga Loch Ness-monstret).

Ett äventyr i Wales kommer att följa, med en hel del nybörjare – surfing, coasteering (seriöst, googla det) och besöka en stad som heter Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch! Jag kanske väljer att tillbringa lite tid i London efter det, eller åka tillbaka för att utforska Skottland på egen hand.

Jag kan inte vänta med att gå ombord på mitt Lufthansa-flyg nu; vi ses från andra sidan.